INDEX
O NAMA
GRAD
PRIVATNI SMJEŠTAJ
PLAZE
DOWNLOADS
KONTAKT
Kvarner - Planine i Špilje

Risnjak, jedan od najznacajnijih prirodnih fenomena na Kvarneru, svojom osebujnošcu privlaci pozornost znanstvenika i zaljubljenika gorske ljepote. Premda je samo petnaestak kilometara zracne linije udaljen od mora, klima na njegovom podrucju znatno se razlikuje od one u Primorju: tu se ispreplicu utjecaji alpskog i balkanskog vegetacijskog sustava.
Zbog toga na Risnjaku susrecemo cudnovate prirodne ljepote, dinarski krš specificne hidrografije i oblika, prašumske predjele i netaknute gorske vrhove. Uz klimu, glavni cimbenik u razvoju raznovrsnog biljnog svijeta je i kompleksna geološka grada, zahvaljujuci kojoj je ovo podrucje veoma bogato biljnim vrstama, pa i onim endemskim, kao što je runolist.

Njegova posebnost je i bogatstvo pticjeg svijeta: ovdje se, naime, gnijezdi cak 51 vrsta ptica, pa tako možete vidjeti velikog tetrijeba, šumsku jarebicu, orlove, jastrebove, žune, šojke, sjenice, drozdove... Od divljaci još uvijek možete sresti mrkog medvjeda, gotovo izumrlog vuka, te risa, kome Risnjak navodno duguje svoje ime.
S vrhunaca Risnjaka širi se prekrasan pogled od Alpi, Medvednice, Plješivice, Velebita, Kapele, sve do jadranske obale, pa je i zbog toga omiljeno odredište ljubitelja prirode i planinara.

Kontakt
Tel: ++385(0)51 836 133, 836 246
Fax: ++385(0)51 836 116
E-mail: np-risnjak@ri.htnet.hr
Web: www.risnjak.hr
Nacionalni park Risnjak
Bijela vodica 48
51317 Crni lug

Ucka se proteže u dužini 20 km od prijevoja Poklon (preko kojega vodi cesta Rijeka-Pazin) do Plominskog zaljeva. Ima izgled izrazitoga grebena, vrhovi kojega se prema jugu snizuju (najviši vrh Vojak s 1401 m). Brojni su izvori na obje padine, dosta snažni u zimskoj polovici godine (Medveja). Na padinama se istice nekoliko kanjonskih dolina, a ima dosta i drugih krških oblika (ponikve, spilje).

Ucka je znacajna klimatska barijera koja prisiljava zracne mase na izdizanje, što uvjetuje znatnu kolicinu padalina. Svojim bujnim biljnim pokrovom bitno se razlikuje od svih ostalih primorskih planina. Obalni pojas prekriva mediteranska vegetacija u kojoj dominira lovor. Niži dijelovi padine su pod hrastovom i kestenovom šumom s dosta graba, jasena i klena. Šume Ucke pružaju ljeti ugodno osvježenje, a vrhovi jedinstven vidik.
Na Ucki je podignuto više planinarsko-turistickih i ugostiteljskih objekata: planinarski dom, pansion i restauracija Ucka na Poklonu, hotel INA ispod Poklona, toranj-vidikovac na Vojaku.

Kontakt
Tel: ++385(0)51 293 753, 271 710
Fax: ++385(0)51 293 751
E-mail: park.prirode.ucka@inet.hr
Web: www.pp-ucka.hr
Adresa:
Park prirode Ucka
Liganj 42
51415 Lovran

ŠPILJE

Špilja Biserujka, Rudine, Otok Krk
Postojanje ove špilje poznato je kod Rudina iznad Slivanjske uvale vec preko stotinu godina, otkako je njezina skrivena unutrašnjost (s tadašnjim ulazom u obliku jame) probudila interes za tajnu ljepotu svojih kalcitnih ukrasa.

Svojom dužinom od oko 110 m i velicinom svog podzemnog prostora, špilja oduševljava bogatstvom podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova.
Uredenim i sigurnim stazama prolaz kroz špilju dostupan je svima - od djece do starijih osoba.

Radno vrijeme: 10 - 19 h svaki dan
info tel/fax: 051/ 852 203
Na Vodici 2, 51515 Šilo
Spilja Lokvarka, Lokve, Gorski kotar

I danas fascinira ljepota i bogatstvo ove spilje otkrivene 1912. godine. Prodite njenom uredenom stazom duljine 1200 m uz pratnju strucnog vodica.
Info tel. 051/ 831 278, 831 250
Vrelo, Fužine, Gorski kotar

U ovoj špilji udaljenoj 3 km od središta Fužina nalaze se brojni kameni ukrasi, a cijelom njenom duljinom od 300 m tece bistri potok. Njenim uredenim stazama možete hodati tijekom cijele godine.
Info tel. 051/ 835 163


 SUNCE I MORE

 FLORA I FAUNA

 ŽIVOTINJSKI SVIJET
 NETAKNUTI KVARNER
 JEZERA I RIJEKE
 PLANINE I ŠPILJE
 
IZVOR: KVARNER.HR
 

 

Design: AD Studio © All Rights reserved for Crikvenica.net